17. Goedkeuren (accorderen)
Tips
Er zijn verschillende varianten mogelijk om uw goedkeuring te verlenen.
Neemt u als patiëntenorganisatie deel1?
Dan wordt om accordering2 namens uw bestuur gevraagd aan het einde van het traject. U kunt (bestuurlijke) accordering verlenen als u bevestigend kunt antwoorden op de volgende vragen: Is het commentaar uit commentaarronde goed verwerkt? En komen de aspecten die vanuit het patiënten-/cliëntenperspectief van belang zijn, voldoende aan bod?
- Bepaal of uw patiëntenorganisatie de kwaliteitsstandaard wil accorderen2. Bepaal dit door na te gaan of de aspecten die vanuit het patiëntenperspectief van belang zijn, voldoende aan bod komen en of het commentaar dat u hebt gegeven voldoende is verwerkt. U kunt in deze fase geen commentaar meer leveren.
Neemt u als patiëntenorganisatie niet deel1 aan richtlijntraject, maar wordt u wel om goedkeuring gevaagd?
Heeft u in overleg afgezien van deelname van het richtlijntraject? Of had u alleen een meeleesrol op afstand?
- Lees de aanbevelingen door. U kunt ervoor kiezen een geen-bezwaar-verklaring af te geven. Dit is een lichtere variant.
Heeft u bezwaar tegen de richtlijn en wilt u geen goedkeuring verlenen?
1 Met deelname bedoelen we dat u lid van de werkgroep of klankbordgroep bent geweest. Het kan ook dat u een actieve meeleesrol gehad hebt.
2 Een patiëntenorganisatie accordeert in plaats van autoriseert. Autorisatie is namelijk een formele bekrachtiging van de kwaliteitsstandaard die op alle onderdelen wordt onderschreven. Een geautoriseerde richtlijn wordt onderdeel van de professionele standaard van de zorgverleners. Zij moeten voortaan handelen volgens de aanbevelingen van de richtlijn en zij kunnen daarop ook aangesproken worden. Andere vergelijkbare termen voor accorderen zijn: goedkeuren en instemmen.
Beschrijving
Het is belangrijk voorafgaand aan de start van de ontwikkeling van de kwaliteitsstandaard afspraken te maken over de goedkeuringsprocedure (vaststelling). Autorisatie (goedkeuren) door beroepsgroepen is een formele bevestiging van de kwaliteitsstandaard. Sommige beroepsverenigingen hebben hiervoor een aparte commissie ingericht. Een simpelere manier van accorderen verloopt via de verklaring-van-geen-bezwaar-procedure. Dit betekent dat de kwaliteitsstandaard in hoofdlijnen wordt onderschreven en dat er geen grote bezwaren zijn tegen de voorgestelde aanbevelingen.
Accordering wordt aan alle in de werkgroep vertegenwoordigde groepen gevraagd, inclusief de organisaties van zorggebruikers. Bij de laatste gaat het dan vooral om de vraag of de onderdelen die vanuit het patiëntenperspectief van belang zijn, voldoende aan bod komen. Daarom is het belangrijk dat die aspecten bij het vaststellen van de uitgangsvragen duidelijk worden benoemd. De autorisatie of accordering duurt bij voorkeur maximaal drie maanden. Het is niet de bedoeling om tijdens de autorisatieronde nieuwe discussiepunten aan te kaarten, want daar is de eerdere commentaarronde voor bestemd.
Indien problemen zich voordoen bij de autorisatie, dan wordt gezocht naar een oplossing die voor de partijen acceptabel is, bijvoorbeeld door de kwaliteitsstandaard (op onderdelen) aan te passen of door een uitspraak door een onafhankelijke partij te laten doen (arbitrage).