Bijlage 06: Kwaliteitsstandaard ontwikkelen vanuit patiëntenperspectief ‘Met meerdere betrokken patiëntenorganisaties’
Een te ontwikkelen kwaliteitsstandaard kan betrekking hebben op meerdere patiëntengroepen. Een voorbeeld van een dergelijke kwaliteitsstandaard is slikstoornissen. Wanneer een kwaliteitsstandaard betrekking heeft op meerdere patiëntengroepen, is het belangrijk om te kijken of er ook meerdere patiëntenorganisaties betrokken moeten worden.
Zijn er meerdere patiëntenorganisaties die betrokken kunnen worden? Dan is dit van invloed op de werkwijze voor het ontwikkelen van de kwaliteitsstandaard vanuit patiëntenperspectief. Onderstaand leest u aanvullende tips.
Voorbereidingsfase
Tips
- Ga na welke patiëntenorganisaties betrokken zouden moeten zijn bij het onderwerp van de kwaliteitsstandaard.
- Neem contact op met de Patiëntenfederatie als meer patiëntenorganisaties betrokken zijn, en spreek af wie de coördinatie doet.
- Benader alle gerelateerde patiëntenorganisaties, en spreek af welke rol zij hebben in het traject: projectgroep of klankbordgroep.
- Voor de samenstelling van de projectgroep is het wenselijk om steeds met dezelfde personen en partijen te werken. Dit zorgt voor een goede voortgang, ook richting de werkgroep van de kwaliteitsstandaard. Het is daarom aan te bevelen om de verwachtingen goed naar elkaar uit te spreken.
- Maak verhelderende afspraken met de ontwikkelaars van de kwaliteitsstandaard over de rol van de patiëntenvertegenwoordigers in het traject. Hierdoor is vooraf duidelijk wat beide partijen van elkaar kunnen verwachten. Stem bijvoorbeeld af hoeveel deelnemers er in de werkgroep kunnen plaatsnemen.
Beschrijving
Om het patiëntenperspectief goed te borgen wanneer er meerdere patiëntenorganisaties betrokken zijn, is het advies om gebruik te maken van een projectgroep en een klankbordgroep.
In de projectgroep zitten de vertegenwoordigers die ook zullen deelnemen aan de werkgroep van de te ontwikkelen kwaliteitsstandaard. Het is niet wenselijk om met te veel mensen vanuit het patiëntenperspectief in de werkgroep te zitten (max. 4).
De klankbordgroep bestaat uit alle patiëntenorganisaties die betrekking hebben op het desbetreffende onderwerp. Zij ondersteunen en adviseren de projectgroep. Zij bieden input voor de knelpuntenanalyse, en lezen waar nodig en mogelijk mee - maar tenminste tijdens de commentaarfase.
Ontwikkelfase
Tips
Het is wenselijk om een invitational conference (een bijeenkomst voor genodigden) voor patiëntenorganisaties te organiseren voor het verzamelen van de knelpunten. Nodig hiervoor alle betrokken patiëntenorganisaties uit. Bespreek ook of een iemand vanuit de werkgroep van de kwaliteitsstandaard aanwezig is.
Zorg dat u betrokken bent bij het uitwerken van de, vanuit patiëntenperspectief, belangrijkste uitgangsvragen.
Kom voorafgaand aan iedere werkgroepvergadering samen met de projectgroep. Dit bevordert het denken vanuit het algemeen patiëntenperspectief en zorgt voor afstemming onderling.
Geef de klankbordgroep minimaal eens in het halfjaar een update van de stand van zaken. Op deze manier blijven zij betrokken.
Waar wenselijk en noodzakelijk kan nog een bijeenkomst met de gehele klankbordgroep worden georganiseerd.
Beschrijving
Voor de knelpuntenanalyse (knelpuntenonderzoek) is het belangrijk om bij alle betrokken patiëntenorganisaties na te gaan welke knelpunten zij ervaren in de bedoelde zorg.
Tijdens de ontwikkeling van de kwaliteitsstandaard is het goed om de klankbordgroep op de hoogte te houden van de stand van zaken. Hiermee vergroot u de betrokkenheid.
Afrondingsfase
Tips
- Inventariseer van tevoren bij de leden van de klankbordgroep hoe zij de patiënteninbreng willen borgen tijdens de commentaarfase. Hoe willen zij dit inrichten? Houd hierbij rekening met de korte tijdsspanne waarin dit meestal moet gebeuren.
- Zorg voor een tijdige verspreiding van de kwaliteitsstandaard voor commentaar onder de leden van de klankbordgroep.
- Inventariseer of een bijeenkomst van de klankbordgroep nodig en/of wenselijk is om de commentaren te inventariseren. Op deze manier kunt u gericht aanbevelingen voor de werkgroep van de kwaliteitsstandaard formuleren.
- Zorg er in de werkgroep voor dat de commentaren vanuit patiëntenperspectief goed worden verwerkt in de definitieve kwaliteitsstandaard.
- De patiëntenorganisaties uit de projectgroep dienen pas goedkeuring te geven aan de definitieve kwaliteitsstandaard als het commentaar vanuit patiëntenperspectief goed is verwerkt.
- Zorg voor verspreiding van de definitieve kwaliteitsstandaard en de bijbehorende patiënteninformatie naar alle betrokken patiëntenorganisaties.