6. Bestuderen van knelpunten (knelpuntenanalyse)
Tips
- Zorg ervoor dat u goed kunt aangeven wat patiënten vanuit uw achterban belangrijk vinden met betrekking tot de behandeling, zorg of voorlichting en welke problemen er precies spelen. En zorg dat u goed op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen in de behandeling en voorlichting. Als u onvoldoende op de hoogte bent, raadpleeg dan uw patiëntenorganisatie of vraag om tijd en/of budget om als werkgroep of patiëntenorganisatie een goede knelpuntenanalyse uit te voeren.
- Uw patiëntenorganisatie kan u bijvoorbeeld helpen met het bepalen of en hoe u uw achterban raadpleegt. Het is heel belangrijk dat u dit zorgvuldig doet. Voor tips hoe u de achterban kunt raadplegen, klik hier. Zorg ervoor dat u patiënten raadpleegt over recente ervaringen (bijvoorbeeld niet langer geleden dan 5 jaar, zodat patiënten zich beter kunnen herinneren hoe het proces was en de zorg niet al te veel is veranderd).
- Mogelijk kan ook een algemene literatuurstudie worden gedaan naar het patiëntenperspectief met betrekking tot het betreffende onderwerp. Vraag dit na bij de procesbegeleider.
- Zorg dat u bij de invitational conference aanwezig bent. Soms is dit kort dag. Vaak worden direct bij de eerste bijeenkomst de knelpunten verzameld en de eerste uitgangsvragen geformuleerd. Ga, als dit mogelijk is, ter voorbereiding van dit overleg alvast na wat belangrijk is voor de doelgroep.
- Probeer de achterbanraadpleging al gedaan te hebben vóór de invitational conference. Als dit niet mogelijk is, zorg dan dat er ruimte is om op een volgende bijeenkomst nog een knelpunt in te brengen vanuit patiëntenperspectief.
Beschrijving
De knelpuntenanalyse richt zich zowel op de inhoud (onderzoek, behandeling) als op de organisatie van de zorg (wie doet wat en wanneer en wie is verantwoordelijk). Alle belangrijke partijen wordt gevraagd naar knelpunten. Methoden om knelpunten in kaart te brengen zijn bijvoorbeeld literatuuronderzoek, vragenlijstonderzoek, groepsgesprekken (focusgroepen), interviews met belangrijke individuen (sleutelfiguren). Zo wordt geprobeerd een goed beeld te krijgen van de meest belangrijke knelpunten in de praktijk. Op basis daarvan kiest de werkgroep welke aan bod gaan komen in de kwaliteitsstandaard. Ook wordt bij de knelpuntenanalyse nagegaan wat acceptatie en invoering van de toekomstige kwaliteitsstandaard kan belemmeren.
Bij de knelpuntenanalyse staat de zorgvraag, en niet de zorgverlener, centraal. Ook is het goed om in de knelpuntenanalyse aandacht te besteden aan andere ziekten en aandoeningen die vaak samengaan met het onderwerp van de kwaliteitsstandaard (multi- en comorbiditeit). Ook is het nuttig om na te gaan welke andere kwaliteitsstandaarden al een antwoord geven op deze knelpunten.
Gewoonlijk wordt voor de knelpuntenanalyse een bijeenkomst (Invitational conference) gehouden waarvoor alle betrokken partijen worden uitgenodigd, en waarbij alle problemen worden geïnventariseerd waar de kwaliteitsstandaard een antwoord op zou kunnen geven.