8. Beantwoorden uitgangsvragen
Tips
- Voor de ontwikkeling van kwaliteitsstandaarden wordt vaak gewerkt volgens de EBRO-methodiek of de GRADE-methodiek*. Als u hierover nog onvoldoende kennis heeft, kan een cursus van PGOSupport hierbij helpen.
- Breng informatie in die belangrijk is voor de beantwoording van de uitgangsvragen. De tool ‘Waarde van de gezamenlijke mening van patiënten in kwaliteitsstandaarden’ (bijlage 3) geeft daar meer informatie over.
- Geef aan welke uitkomstmaten voor patiënten belangrijk zijn. Dit is van belang voor het zoeken naar literatuur. Meestal gebeurt dit bij het opstellen van de PICO’s*. Voor goede voorbeelden van PICO’s, klik hier.
Beschrijving
Voor uitgangsvragen die beantwoord moeten worden door wetenschappelijke literatuur wordt de kennis samengevat door een onderzoeksdeskundige (methodoloog) en een inhoudsdeskundige, of een team met deze kwaliteiten. Eerst wordt bij bestaande (binnen- en buitenlandse) kwaliteitsstandaarden nagegaan of samenvattingen kunnen worden gebruikt en actueel worden gemaakt.
Als er een kwaliteitsstandaard beschikbaar is en er twijfels zijn of het literatuuronderzoek goed is uitgevoerd of niet actueel meer is, wordt opnieuw gezocht naar literatuur volgens de zoekstrategie die eerder gebruikt is. Als er geen goede bestaande kwaliteitsstandaarden zijn die aansluiten bij de vastgestelde uitgangsvragen, wordt een zoekstrategie ontworpen en uitgevoerd. De werkgroep stelt van tevoren uitkomstmaten vast, en zoektermen. Hierbij wordt ook gekeken naar relevante uitkomstmaten van zorggebruikers. De gevonden literatuur (evidence) wordt op een standaardmanier samengevat en gescoord volgens een bepaalde methode. De score geeft aan of de gevonden literatuur goed of minder goed bewijs levert voor het beantwoorden van de uitgangsvraag.
Voor uitgangsvragen die beantwoord kunnen worden met andere kennis dan wetenschappelijke literatuur, of waar vrijwel geen wetenschappelijk bewijs voor is, kan kennis op andere manieren verzameld en samengevat worden - bijvoorbeeld door een weloverwogen samengestelde groep deskundigen (experts) systematisch te bevragen via vragenlijsten of focusgroepen (groepsgesprekken). Ook werkwijzen en resultaten van deze manier van kennis verzamelen worden helder samengevat in de kwaliteitsstandaard.