9. Beschrijven hoe aanbevelingen tot stand zijn gekomen
Tips
- Naast wetenschappelijke literatuur kunt u informatie aanreiken over voorkeuren of behoeften van patiënten of collectieve patiëntervaringen. Denk hierbij o.a. aan uw eventuele achterbanraadpleging, maar ook aan relevante rapporten of studies die bekend zijn bij u. Vraag dit eventueel na bij uw patiëntenorganisatie. Deze informatie kan beschreven worden onder het kopje ‘(overige) overwegingen’ in de kwaliteitsstandaard.
Beschrijving
Hoe de aanbevelingen tot stand zijn gekomen en hoe de besluiten daarbinnen zijn genomen, zijn in de kwaliteitsstandaard zelf beschreven. Bij de aanbevelingen worden gezondheidswinst, bijwerkingen, veiligheid, doelmatigheid, de financiële gevolgen, voorkeuren van zorggebruikers en zorgaanbieders en bevorderende en belemmerende factoren naast elkaar gezet. Ook wordt rekening gehouden met de acceptatie in de praktijk, en of de aanbevelingen eenvoudig kunnen worden uitgevoerd. Deze aspecten kunnen in de overwegingen beschreven worden.
Het is verstandig om die toepasbaarheid van de aanbevelingen al zo vroeg mogelijk na te gaan in de ontwikkeling van de standaard. Aan het eind van het hele traject kan het heel lastig zijn dit nog te veranderen. In de tekst van de kwaliteitsstandaard moet een duidelijk verband zijn tussen de verzamelde kennis (wetenschappelijk of van deskundigen/experts) en de aanbevelingen. Daarbij hoort een beschrijving van achterliggende redenen om tot een aanbeveling te komen.