10. Formuleren aanbevelingen
Tips
Let bij de formulering van aanbevelingen op of:
- Er aanbevelingen zijn over behandelingen en uitkomsten die belangrijk zijn vanuit patiëntenperspectief.
- De voor- en nadelen duidelijk verwoord staan, als er sprake is van meerdere behandelmogelijkheden.
- U het eens bent met de aanbevelingen.
- De aanbevolen behandelingen en zorg acceptabel zijn voor patiënten. Is er bijvoorbeeld gelet op de voordelen en nadelen (inclusief bijwerkingen en risico’s) van behandelingen? Is het opvolgen van de aanbevelingen door patiënten realistisch? Zijn de aanbevolen behandelingen overal beschikbaar?
- Er rekening gehouden is met de voorkeuren van patiënten, bijvoorbeeld als de literatuur aangeeft dat twee behandelingen even effectief kunnen zijn, of als deze voorkeuren uit uw achterbanraadpleging komen.
- Er aanbevelingen zijn over de behoeften van patiënten en hun naasten aan informatie, samen beslissen, opleiding/voorlichting en steun op het gebied van de aandoening.
- De aanbevelingen rekening houden met behoeften van bepaalde patiëntengroepen (bijvoorbeeld: kinderen, ouderen, verstandelijk gehandicapten, laaggeletterden).
- De aanbevelingen duidelijk, actief en patiëntvriendelijk geformuleerd zijn en er sprake is van een samenwerking tussen zorgverleners en patiënten.
- Het vergoed wordt/kan worden uit het basispakket.
Beschrijving
Een aanbeveling geeft antwoord op een uitgangsvraag. Het beschrijft heel duidelijk (concreet en actief) wat er moet worden gedaan in een bepaalde situatie bij een bepaalde groep van zorggebruikers. Duidelijk is welke actie moet worden genomen en wat het doel daarvan is. Een aanbeveling is zo geformuleerd dat duidelijk wordt hoe sterk het wetenschappelijke bewijs voor deze aanbeveling is. Als er bijvoorbeeld voldoende bewijs is dat de nieuwe behandeling beter is dan de huidige behandeling wat betreft het effect, de veiligheid en andere voordelen voor de patiënt, dan kan dit in de aanbeveling staan.
Als het niet goed mogelijk is om deze keuze te maken en wensen en voorkeuren van zorggebruikers sterk verschillen (preferentiegevoeligheid), dan worden de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden beschreven. Zo wordt gedeelde besluitvorming (tussen zorgverlener en zorggebruiker) in de praktijk ondersteund.