4. Betrekken inhoudsdeskundigen, patiëntenvertegenwoordigers en onderzoeksdeskundigen in alle fases
Tips
- Het profiel van een patiëntenvertegenwoordiger heeft een aantal kenmerken, lees hier.
- Houdt er rekening mee dat deelname confronterend kan zijn, bijvoorbeeld als het gaat om een behandeling die u op dat moment ondergaat. U kunt contact opnemen met uw patiëntenorganisatie, indien aanwezig, de andere patiëntenvertegenwoordiger of eventueel de werkgroepvoorzitter om te bespreken hoe u daar het beste mee om kunt gaan.
- Ga na of uw rol en taken duidelijk zijn. De patiëntenvertegenwoordigers en de professionals zijn gelijkwaardig, maar niet gelijk. U krijgt inhoudelijke steun vanuit uw eigen patiëntenorganisatie. De procesbegeleider en voorzitter begeleiden u in het proces, bijvoorbeeld met betrekking tot het verloop van bijeenkomsten.
Toelichting van uw rol tijdens het ontwikkelproces:- De achterban vertegenwoordigen en opkomen op voor de belangen van de patiënt. Hij baseert hun inbreng op ervaringskennis en achterbanraadpleging onder de patiëntengroep.
- U wordt geacht bij elke vergadering aanwezig te zijn. Tijdens en buiten de vergadering bent u in staat actief het patiëntenperspectief naar voren te brengen.
- De taken van u in de kwaliteitsstandaard dienen in overleg met de patiëntenvertegenwoordigers, de procesbegeleider en de voorzitter vastgesteld te worden. De taken kunnen omvatten:
- Inbrengen van knelpunten vanuit de achterban (#6)
- Opstellen van de uitgangsvragen (#7)
- Meedenken met het zoeken van literatuur (#8)
- Meedenken over het schrijven aan conceptteksten (#10)
- Leveren van commentaar op de conclusies, overige overwegingen en aanbevelingen (#10)
- Formuleren van uitkomstmaten (#14)
- Ga na of het gewenst is om met twee personen deel te nemen aan de werkgroep. Denk bijvoorbeeld aan een beleidsmedewerker en een ervaringsdeskundige*. Beiden kunnen met elkaar overleggen, aanvullen, en elkaar indien nodig vervangen. Bespreek dit eventueel met uw patiëntenorganisatie, aangezien die bepaalt welke patiëntenvertegenwoordiger het patiëntenperspectief inbrengt.
Beschrijving
Voor de inhoudsdeskundigen geldt dat zij werken in het veld van de doelgroep van de kwaliteitstandaard. Zij hebben dan ook inhoudelijke kennis en ervaring in de praktijk over het onderwerp. Zij zijn gemandateerd* als vertegenwoordiger van een beroepsorganisatie. Patiëntenvertenwoordigers nemen deel als vertegenwoordiger van hun organisatie en brengen het perspectief van de zorggebruiker in. Als er geen organisatie van zorggebruikers bestaat, worden hun koepels gevraagd.
Onderzoekdeskundigen (methodologische experts) beschikken onder andere over kennis van en ervaring met literatuuronderzoek (zoeken, selecteren, beoordelen en samenvatten van literatuur), wetenschappelijke toetsen (epidemiologie), het ontwikkelen van kwaliteitsstandaarden en meetinstrumenten, en de invoering van daarvan in de praktijk. Alle rollen worden beschreven in de kwaliteitsstandaard.