5. Voorkomen ongewenste invloed
Tips
Ga na of u geen ongewenst belang heeft voor deelname aan de ontwikkeling van de richtlijn. U wordt ook gevraagd een belangenverklaring in te vullen. De code ter voorkoming van oneigenlijke beïnvloeding door belangenverstrengeling kunt u hier bekijken. Vul deze in en stuur terug aan degene van wie u het verzoek heeft ontvangen deze in te vullen.
Beschrijving
De kwaliteitsstandaard wordt zo opgesteld dat de financier van de standaard geen invloed heeft op de aanbevelingen. Eventuele belangenverstrengeling van werkgroepleden wordt inzichtelijk gemaakt door alle leden een belangenverklaring in te laten vullen voordat de werkgroep van start gaat. Daarbij gaat het niet alleen om financiële belangen, maar ook om bijvoorbeeld onderzoeksbelangen. Hiervoor wordt de 'Code ter voorkoming van oneigenlijke beïnvloeding door belangenverstrengeling' van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) gebruikt.
Op basis van de ingevulde belangenverklaring beoordeelt de daartoe aangewezen functionaris van de partij die het initiatief genomen heeft of uitgenodigde individuen tot de werkgroep kunnen worden toegelaten of eventueel beperkt kunnen worden toegelaten. De ingevulde belangenverklaringen worden ook in de werkgroep besproken.
Als de kwaliteitsstandaard gereed is, wordt de belangenverklaring nogmaals ingevuld. De twee belangenverklaringen van alle werkgroepleden worden aan het eind van het traject openbaar gemaakt. Dat betekent dat de werkgroepleden met hun individuele naam verbonden zijn aan de kwaliteitsstandaard, en ook online te vinden zijn.