2. In kaart brengen belangrijke organisaties
Tips
- Ga na of alle voor patiënten relevante beroepsorganisaties betrokken zijn en of er andere patiëntenorganisaties zijn die betrokken kunnen/moeten worden.
- De initiatiefnemer dient contact op te nemen met uw patiëntenorganisatie. Bij voorkeur wordt dit al gedaan tijdens de aanvraag van de subsidie, of direct na goedkeuring van de subsidie voor de kwaliteitsstandaard. Het komt helaas ook vaak voor dat de patiëntenorganisaties pas uitgenodigd worden voor een bijeenkomst voor genodigden (Invitational Conference) waarbij alle knelpunten in kaart worden gebracht.
- Ga na in welk stadium u betrokken wordt. Bij voorkeur wordt dit al gedaan tijdens de aanvraag van de subsidie, of direct na goedkeuring van de subsidie voor de kwaliteitstandaard. Geef het aan bij uw patiëntenorganisatie en de initiatiefnemende organisatie als u eerder betrokken had willen worden.
- Er kunnen meerdere patiëntenorganisaties bij het onderwerp betrokken zijn. Zijn er meer patiëntenorganisaties relevant om betrokken te worden bij het onderwerp? Stem goed met elkaar af wie wat doet. Bespreek dit ook met de Patiëntenfederatie. Voor tips hierbij zie Bijlage 6.
- Wordt er direct contact met u opgenomen? Informeer de Patiëntenfederatie hierover. Geef ook aan of u wilt gaan deelnemen of niet.
Beschrijving
De primair (meest) betrokken beroepsorganisaties zijn die organisaties die in praktijk het meest te maken hebben met de zorg voor de doelgroep die in de kwaliteitsstandaard wordt beschreven.
De primair betrokken organisaties van zorggebruikers zijn die organisaties die de patiënten-/cliëntengroep(en) vertegenwoordigen die in de kwaliteitsstandaard centraal staan.
Voor het vaststellen van de belangrijkste betrokken partijen neemt de initiatiefnemer vooraf contact op met de koepelorganisaties. Deze koepelorganisaties hebben overzicht over de lopende initiatieven van organisaties die de zorgverleners, zorggebruikers of verzekeraars vertegenwoordigen.
Ook andere belangrijke betrokkenen worden in kaart gebracht, bijvoorbeeld beroepsorganisaties die verder van het onderwerp afstaan, zorgverzekeraars, Inspectie (IGZ), overheid, industrie, organisaties van werkgevers- en werknemers.
Het is heel belangrijk dat alle bij het onderwerp betrokken organisaties bijdragen aan de ontwikkeling van de kwaliteitsstandaard. Dat kan zijn door in de werkgroep plaats te nemen die de kwaliteitsstandaard gaat ontwikkelen, maar ook door deze organisaties in het begin knelpunten te laten inbrengen en om commentaar te vragen wanneer de standaard is geschreven.