3. Samenstellen werkgroep en vaststellen manier van werken
Tips
- Ga na of uw patiëntenorganisatie het patiëntenperspectief wil inbrengen in de kwaliteitsstandaard. Is het onderwerp belangrijk voor de achterban van de patiëntenorganisatie en heeft de inbreng van patiëntenperspectief bij deze kwaliteitstandaard meerwaarde? U kunt kiezen uit drie mogelijkheden:
- Deelname aan de werkgroep die aan de slag gaat met de ontwikkeling van de kwaliteitsstandaard. Patiëntenvertegenwoordigers zijn afgevaardigd door de patiëntenorganisatie.
- Een bijdrage aan tenminste de knelpunten- en commentaarfase. U kunt eventueel tussentijds geraadpleegd worden door de werkgroep, maar de patiëntenorganisatie vaardigt niemand af voor deelname aan de werkgroep.
- Geen bijdrage leveren
- Bespreek vooraf goed uw rol. Het is belangrijk dat dit beperkt blijft tot het inbrengen van het patiëntenperspectief. Het bestuderen van wetenschappelijke literatuur of het schrijven van teksten voor de kwaliteitsstandaard is over het algemeen niet de taak van u (ook niet als u een onderzoeksachtergrond heeft of een universitaire studie heeft gedaan). Zorg dat u de rollen goed vastlegt. Bespreek wat uw rechten zijn tijdens het ontwikkelproces. Moet er bijvoorbeeld consensus zijn tussen alle werkgroepleden?
- De voorzitter kan een belangrijke rol spelen bij het effectief in brengen van het patiëntperspectief. Ga na wie de voorzitter is. Laat hij alle partijen voldoende aan het woord? Heeft de voorzitter een goede helicopterview over alle partijen en ervaring met multidisciplinair* werken? Ga in gesprek met de voorzitter/procesbegeleider als u te weinig inbreng kan leveren. Als u er niet uitkomt neem contact op met uw patiëntenorganisatie en de initiatiefnemende organisatie.
- Naast de voorzitter is er ook altijd een procesbegeleider* aanwezig. De voorzitter en procesbegeleider* van de werkgroep van de kwaliteitsstandaard kunnen u als patiëntenvertegenwoordiger op verschillende manieren, zowel binnen als buiten de organisatie, steunen. Bij ‘Belangrijke afwegingen vooraf’ kunt u lezen op welke manier.
Beschrijving
Het is heel belangrijk dat vanaf de start van de ontwikkeling of herziening van de kwaliteitsstandaard de deelnemende organisaties in de werkgroep en de andere betrokkenen zaken goed met elkaar afstemmen en dat zij afspraken maken over de manier van werken. De primair (direct) bij het onderwerp betrokken doelgroepen en organisaties kiezen samen een voorzitter van de werkgroep. Deze primair betrokken organisaties worden ook gevraagd voor de werkgroep. Ook aan de andere betrokkenen wordt gevraagd of zij een rol willen spelen in de werkgroep, of op andere wijze willen bijdragen.
De werkgroepleden bepalen samen met de voorzitter welke andere relevante partijen in de werkgroep vertegenwoordigd worden en hoe de balans tussen de betrokken partijen is. Mocht het aantal partijen te groot worden, dan kan een kerngroep binnen de werkgroep gevormd worden. Alle betrokken organisaties mandateren de leden die in de werkgroep deelnemen. Dat wil zeggen dat zij bevoegd zijn om in naam van de organisatie te handelen.
Er zijn verschillende manieren om een kwaliteitstandaard te ontwikkelen en goed te keuren. Dat gaat in de GGZ en de huisartsgeneeskunde bijvoorbeeld anders dan in de jeugdzorg of de ziekenhuiszorg. Daarom wordt aan het begin duidelijk beschreven hoe de manier van werken is. De betrokkenen moeten deze werkwijze ook goedkeuren.